dilluns, 25 de gener del 2010

"SEPTIEMBRE DEL 75", ESTRENA A BARCELONA



DIMARTS, 26 DE GENER, 19 HORES, Mallorca, 283 8a planta. 

Parlar sobre els últims afusellats del feixisme espanyol no es fàcil inclús dins els cercles memorialistes i republicans, aquestes víctimes de la dictadura també ho van ser d’una transició hipòcrita, beneïda i publicitada com a modèlica, que va servir per a sepultar els morts i els drets humans vulnerats en un oblit pesat, que aquell que volgués participar d’aquesta nova democràcia, feble i malaltissa, no podia gosar aixecar.

Ha hagut víctimes del franquisme de diferents categories al llarg d’aquests anys de lluita i treball per a aconseguir que una societat, molt contaminada de fals esperit reconciliador, comprovés que aquests màrtirs per a la llibertat haurien de ser considerats màrtirs de la democràcia, aquella que va representar la criminalitzada i maltractada República, fruit de tots els mals patris i mare de la Guerra Civil, segons l’oficialitat. Així es sentia pena per les víctimes anònimes, perquè a tots dos “bàndols es van fer barrabassades”. Es van reconèixer les icones com Bóveda, Infante o Companys perquè encara tenien el seu lloc, gràcies a aquest trist i insuficient invent que van ser les autonomies, faixes pels nacionalismes més exigents. Després es van anar recuperant diverses figures, polítics i herois de la guerra. Més tard li va tocar el torn als maquis, aquells guerrillers de la llibertat per a uns i delinqüents i bandolers per a altres, això fa només quatre dies. I no ens oblidem de la dona i el seu paper,  sempre oblidat. Però que passava amb els darrers morts del feixisme, amb Puig Antich, Txiki, Otegi, Sánchez-Bravo, García o Baena, eren atracadors i terroristes, l’etiqueta de lluitadors antifeixistes no era per a ells, no eren pas mereixedors, ni tans sols de la llàstima per la seva condició negada de víctimes. Aquest documental, el premi aconseguit, les seves projeccions contribueixen a generar la consciència i el debat de que els últims afusellats del franquisme van ser víctimes de l’aparell repressor de la dictadura feixista d’en Franco. Víctimes que van voler lluitar per la llibertat, per enderrocar la dictadura i segurament evitar una lamentable transició monàrquica, que faria avergonyir a aquells que van defensar la legalitat republicana, inclús aquells que no eren republicans.

En aquest capítol de conscienciació, de reivindicació de veritat, justícia i reparació  pels assassinats del 27-S volem destacar la tasca de Solidaridad con las Últimas Víctimas del Franquismo i agrair a tots aquells que, any darrera any, han estat commemorant l’aniversari del 27-S, a diferents punts de l’Estat, i honorant els cinc assassinats per la dictadura.

Que no ens parlin més de la generositat d’aquells que van cedir, en realitat que van soterrar les seves idees, si de veritat les van tenir, com un sacrifici, una immolació a la deessa Constitució a glòria d’una corona arrelada en el franquisme, pel nostre bé, per la buida reconciliació nacional. Això no és generositat, és covardia, traïció o ambició,  quan un renuncia a les seves idees de justícia i llibertat, trepitjant la memòria i els drets humans dels que van fer possible un miracle de  democràcia en una època molt fosca, això es manca de vergonya.

Presentació del documental “Septiembre del 75” de Adolfo Dufour, 2n premi de la Secció Oficial Tiempo de Historia del Festival Internacional de Cinema de Valladolid Seminici, a Barcelona. 

Ara tenim l’oportunitat de poder veure “Septiembre del 75” a la ciutat de Barcelona. Es projectarà gràcies a la Comissió de Memòria Històrica del Col·legi d’Advocats de Barcelona, a la seu d’aquest, al carrer Mallorca, 283, a la 8a planta. Després d’un col·loqui sobre las darreres execucions del franquisme amb la participació de l’advocat Jordi Oliveras, l’escriptor i periodista Manuel Blanco Chivite, condemnat a mort conjuntament amb els 5 assassinats del 27 de setembre de 1975 i indultat,  i el director de la pel·lícula, Adolfo Dufour, es projectarà aquest film. L’entrada serà lliure.
 
Us animem a totes  i a tots a gaudir de la projecció d’aquest documental que recull una part de la nostra història molt poques vegades explicada i menys encara des dels ulls dels protagonistes que van sobreviure i dels familiars de les víctimes.

DIMARTS 26 DE GENER, 19 HORES, Mallorca, 283 8a planta.