diumenge, 20 de maig del 2012

L'ESQUIROL I LA MARATÓ PER LA POBRESA DE TV3


31 professors/es del centre Joan Miró de Cornellà de Llobregat signen un comunicat on expliquen perquè no faran vaga el proper dia 22. Els motius són increïbles i com es pot sospitar que darrera de la seva decisió s'amagui el que no vulguin renunciar a una jornada de sou han decidit magnànimament donar una part, sense especificar, dels guanys del seu dia de no vaga a la Marató per la pobresa de TV3. No sabem que és més trist, si el fet que decideixin donar l'esquena a una reivindicació que hauria de ser multitudinària més enllà de que t'agradi que la convoqui tal o qual sindicat per a mostrar el rebuig de tot l'estament educatiu, professors, alumnats i pares contra la mort anunciada de l'ensenyament públic, o participar de l'espectacle de la pobresa donant una almoina al paria de la terra, com feien a l'entrada i sortida de l'església, els mateixos bons cristians que quan sortien de la casa del Senyor no posaven en pràctica les seves prèdiques.

Els arguments d'aquests professors són, uns, temporals, no toca perquè estem a final de curs i no és bona època per a fer vagues, ni reclamacions, però es veu que a principi de curs tampoc tocava perquè aquest centre no s'afegeix normalment  a les convocatòries de vaga. La típica tòpica "d'això no servirà per a res", gran argument de molta profunditat; des d'aquest punt de partida segur que no s'anirà enlloc, encara existiria al primer món l'esclavatge clàssic amb cadena de ferro inclosa, perquè el modern ja sabem que molta gent el pateix i alguns sense adonar-se'n. L'argument de la bona intenció i paternalista: perquè aquesta jornada de protesta només perjudica alumnes i famílies; també perjudica els alumnes quedar-se fora del centre si arriben uns minuts tard i es troben amb la porta tancada sobre tot a l'hivern, o quan es produeix discriminació perquè els alumnes que es poden pagar certes activitats ho fan mentre altres es queden al centre, i també perjudica a les famílies els dies de festa del gremi, al que tenen dret, quan són laborables per als pares i llavors no decideixen obrir el centre i anar a treballar pensant en aquestes mares i pares. L'última raó és impressionant: no es farà vaga perquè es contribueix a que l'administració s'estalviï un munt de sous, aixíi no es tracta de plantar cara a les retallades, amb les quals diuen no estar d'acord, sinó de fer la punyeta a l'administració a la japonesa.

Els professors/es parlen de les "famoses retallades" com si no fos una qüestió que els arribi a afectar, però per sobre de la seva pròpia autoestima i superioritat moral està la veritable tragèdia que és el desmantellament de tot lo públic, el perill de la privatització de l'ensenyança més enllà del concert i la subvenció que ara existeix per a centres privats, la majoria en mans de l'Església, que ja és massa, la catàstrofe d'una ensenyança pública per a ciutadans de segona, marginats i sense futur acadèmic i personal a l'estil americà. I aquesta apocalipsi no serà ciència ficció, sinó es lluita serà una realitat.

Parlem d'un centre a la ciutat de Cornellà no de la Bonanova, un centre en una ciutat on es desnona, amb polígons industrials fantasma, amb milers d'aturats, on hi ha gent que dorm a parcs, una ciutat sense menjador social, un centre on van fills de treballadors i treballadores que demà potser estaran a l'atur o cobrant menys salari i que més endavant potser no podran fer front al cost de l'educació dels seus fills. Si això no es prou motiu per a fer una jornada de vaga quan seria el moment senyors/es 31 professors/es?. Potser en comptes de donar part del seu sou, sense especificar, a la Marató per la pobresa, que no contra la pobresa, perquè l'existència d'un pobre és reconfortant, quan tu no ho ets, sobre tot quan practiques la caritat cristiana i dorms plàcidament sent el millor ésser humà. És allò que ens va comentar una persona fa poc, aquesta és feliç encara que el món de molta gent s'ensorri perquè més no pot fer ja que dona diners a no se quantes ong i això tranquil·litza la consciència. Hem de fugir de la caritat i organitzar la societat amb mecanismes d'autogestió des de baix. S'ha de fugir de certes caritats, més quan aquestes propostes venen d'un mitjà de comunicació com la televisió que converteix en espectacle fins i tot la misèria, un programa patrocinat per Gas Natural, que ja sabem que també és La Caixa, que estafa i desnona i que amenaça els mitjans amb treure la seva publicitat si es fan ressò dels actes que els indignats fan contra el seu imperi del mal. Un programa amb una cançó himne que es titula “fora de joc”, el futbol anestesiant sempre present, però aprofitant l'avinentesa hem de dir que qui serà fora de joc són tots aquells que no es sumin a la protesta ciutadana el dia 22 per una ensenyança pública, gratuïta i de qualitat. Més programes com Singulars a la televisió pública i menys espectacles lamentables, més denuncia, més crítica, més informació i menys fer el joc al sistema.

Tornant a l'IES hem de dir que en aquest institut no hi ha hagut cap pancarta denunciant ni la pròpia situació del centre, bastant lamentable des de fa molts anys, ni la situació en que es troba l'ensenyament públic, ni contra les retallades, pensen com una privada però no ho són, que despertin del seu somni, que quan es tanqui l'aixeta definitivament, quan vinguin els acomiadaments d'aquells que pensen que la seva plaça de funcionari serà vitalícia, quan arribi la massificació a les aules i el fracàs escolar sigui més crític que el que es produeix ara, que ja és alarmant,  no podran viure aliens a la realitat i potser veuran que sortir al carrer era almenys, encara que en detriment del seu sou de maig i la seva ètica, una qüestió de dignitat, una lliçó de ciutadania que haurien de donar als seus alumnes si volen que siguin ciutadans emancipats i no ovelles resignades a les decisions del sistema.

Ells ara renuncien a una conquesta social com el dret a vaga, quan d'aquí a un temps no molt llunyà, si continuem en aquesta carrera esbojarrada de retallades de drets i llibertats sigui prohibit el dret a vaga, recordaran que ells no van voler participar de les mobilitzacions que des de l'escola bressol fins a universitats es van fer el dia 22 de maig de 2012.

Link al comunicat dels professors/es de l'IES Joan Miró de Cornellà de Llobregat