dijous, 31 d’octubre del 2013

CARTA OBERTA DE JUNTS A LA REGIDORA DE DONA I DRETS CIVILS DE BARCELONA

CARTA OBERTA a Francina Vila i Valls, Regidora de Dona i Drets Civils
Ajuntament de Barcelona



Benvolguda Sra. Vila:

Sense sorpresa, enguany la nostra entitat tampoc ha estat convidada a participar en el II Seminari Internacional sobre Antisemitisme a Catalunya, organitzat pel Departament de Drets Civils de l’Ajuntament de Barcelona. De fet, ni vostè mateixa ni ningú del Departament es va a molestar a contestar la nostra carta del any passat, en què expressàvem el nostre punt de vista crític sobre el contingut d’aquest seminari.

No discutíem l’existència o no de fenòmens d’antisemitisme o judeofobia a Catalunya (veure la carta adjunta), sinó sobre el fet que el govern israelià brandeix sistemàticament aquests fenòmens per atribuir-se el paper de defensor dels jueus al món sencer – quan, malauradament, és la política d’aquest govern, agressiva i hostil vers el poble palestí, embolcallada en aquesta bandera, la que atia la confusió i l’odi vers els jueus dins i fora d’Israel!!

Per això, creiem que perden vostès l’oportunitat de conèixer un altre punt de vista sobre la qüestió. Un punt de vista, com a poc, tan jueu i legítim com el dels representants de les comunitats religioses convidades al seminari i a l’acte posterior, commemoratiu de la tràgica “Nit dels cristalls trencats”.

Han de saber que les institucions jueves a Catalunya no tenen ni molt mes el monopoli de la representació del món jueu – tot i que, això sí, gaudeixen del suport de l’ ambaixada d’Israel. Hi ha nombroses persones jueves que no es reconeixen en aquestes institucions, perquè no són religioses, no són sionistes o, senzillament, no s’identifiquen amb l’expansionisme israelià i els sofriments que comporta per als pobles del Pròxim Orient.

Ens indigna, per exemple, que l’ambaixada d’Israel, convidada a la inauguració de la ruta dels Pirineus, pretengui apropiar-se la memòria històrica dels nombrosos jueus antifeixistes – la majoria dels quals pertanyia a tradicions democràtiques i progressistes allunyades del sionisme i fins i tot contràries a la colonització de Palestina - que vingueren a lluitar per la República. O, com deien les seves proclames, “Per la vostra llibertat i la nostra”. Creiem ser fidels al seu llegat dient que cal rebutjar totes les formes de racisme i de discriminació, vinguin d’allà on vinguin. No podem admetre que s’invoqui la memòria d’aquells màrtirs com un aval d’injustícies presents.


Avui s’estan produint fets alarmants a tot Europa, propiciats per la greu crisi que estem patint i per unes polítiques d’austeritat que agreugen les desigualtats i sembren la por entre la població. Així, veiem ressorgir la xenofòbia i el racisme, expressats obertament i amb violència per grups i partits d’extrema dreta. Però, detectem igualment missatges institucionals de discriminació i menyspreu de “l’altre” a través de mesures com la que va prendre el govern espanyol amb la supressió de la targeta sanitària als “sense papers”, a través de la política de França envers el poble romaní o a través dels fets dramàtics de Lampedusa. Als anys trenta, milers de jueus que tractaven de fugir de la persecució nazi es trobaven amb les fronteres tancades dels grans estats democràtics. Avui, homes, dones i infants que busquen refugi a Europa, sovint musulmans i de pell fosca, que fugen de la pobresa o de conflictes armats en què l’OTAN o el mateix Estat espanyol han jugat un paper directe o indirecte - com a l’Afganistan, a l’Iraq, a Líbia o Mali... – moren a milers davant les nostres costes.

Ara com ara, no veiem que la vida jueva perilli enlloc d’Europa: ni a casa nostra, ni a l’Estat espanyol. Al contrari, sembla que es desenvolupi amb normalitat i amb l’ajuda generosa de les institucions del país. Per contra, observem amb dolor i inquietud com s’estenen la discriminació i la sospita, que recorden les que patiren les poblacions jueves d’Europa durant les primeres dècades del segle XX, contra els nostres germans i germanes musulmanes. 

Per això, instem el Departament de Drets Civils a considerar seriosament l’organització d’un seminari sobre els arrels, causes i conseqüències de la discriminació envers els estrangers pobres, els immigrants i els musulmans, i sobre els remeis a posar per canviar aquesta perillosa tendència dins la nostra societat, seminari en el que estem disposats a col·laborar amb molt de gust.

Atentament,   

Laurent Cohen
Copresident de Junts, Associació Catalana de Jueus i Palestins

Amb el suport de:
Dones x Dones (per la Pau)
ACP Associació Catalana per la Pau
ACSUR
NOVA
NOVACT
Rumbo a Gaza
BDS Catalunya
Comunitat Palestina de Catalunya